The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Badania przeprowadzono na 600 1-dniowych kurczętach celem określenia wpływu suplementacji diety enzymami degradującymi polisacharydy nieskrobiowe, bez lub z dodatkiem kwasów organicznych, na wybrane parametry przewodu pokarmowego brojlerów i efekty odchowu. W grupach doświadczalnych zastosowano dodatek 50 mg·kg⁻¹ preparatu RovabioTMExcel AP (w 1 g 1400 jednostek endo-1,4 beta-ksylanazy i 2000 jednostek...
W grupie doswiadczalnej dietę kontrolną suplementowano kombinacją dwóch dodatków: 50 mg·kg⁻¹ preparatu enzymatycznego RovabioTMExcel AP (w 1 g 1400 jednostek endo-1,4 beta-ksylanazy i 2000 jednostek endo-1,3(4) beta-glukanazy) oraz 2 lub 1 g·kg−1 preparatu Agrimos® (jako źródła MOS), odpowiednio w okresach żywienia 1−21 i 22−35 dni. Końcowa masa ciała kurcząt zwiększyła się o 4%, z 1917 g w grupie...
Badano wpływ zróżnicowanego poziomu sodu i chloru w diecie z podwyższonym udziałem potasu 10,7 g i 10,8 g·kg⁻¹ na równowagę elektrolitów w diecie (DEB), wskaźniki produkcyjne, bilans azotu i sodu oraz zawartość suchej masy w odchodach. Doświadczenie wykonano w okresie letnim na 160 kurczętach z linii Ross 308, które przydzielono do 4 grup z 5 podgrupami po 8 sztuk. Największe różnice wystąpiły w starterowym...
Określono wpływ dodatku enzymów fibrolitycznych do dawek dla krów na rozkład suchej masy, białka ogólnego (BO), skrobi i NDF w żwaczu oraz aktywność fermentacyjną żwacza. Rozkład włókna (siano łąkowe), skrobi (jęczmień) i białka ogólnego (poekstrakcyjna śruta sojowa) określono metodą in sacco na krowach z przetokami żwaczowymi (dośw. 1). Oznaczenie aktywności fermentacyjnej żwacza (dośw. 2) przeprowadzono...
Doświadczenie przeprowadzono na krowach rasy polski HF odmiany czarno-białej, w pełnej laktacji (2 x 25 sztuk). Wszystkie krowy żywiono mieszanką pełnoporcjową o wartości pokarmowej 0,87 JPM, 55g BTJ(N) i 69 g BTJ(E) w kg s.m. Pasze treściwe dodawano w ilości 1 kg mieszanki na 1,8–2,0 kg mleka powyżej wydajności 14 kg dziennie. Celem doświadczenia było zbadanie możliwości zastąpienia poekstrakcyjnej...
Oznaczono pozorną strawność białka i aminokwasów ziarna różnych odmian pszenicy u kur niosek. Badania strawnościowe przeprowadzono metodą klasyczną na 35 kurach nioskach linii Lohman Brown (7 grup po 5 sztuk) w 27 tygodniu życia. Kury żywiono dietami zawierającymi 90% ziarna pszenicy odmian Vinjett, Napola, Bryza, Zebra, Bombona, Muza i Torka oraz 10% związków mineralnych. W ziarnie oznaczono zawartość...
Określono wartość pokarmową genetycznie zmodyfikowanych (GM) materiałów paszowych, stosowanych jako główne komponenty diety dla kur nieśnych. Doświadczenie wykonano na 96 nioskach Bovans Brown, w okresie od 25. do 54. tygodnia życia. Ptaki utrzymywano w indywidualnych klatkach o powierzchni 1600 cm², ze stałym dostępem do wody i paszy. Utworzono 4 grupy doświadczalne, w skład których wchodziły po...
Oznaczono efektywny rozkład białka w żwaczu (ERŻ BO) oraz strawność jelitową białka nieulegającego rozkładowi w żwaczu kiszonek z owsa, pszenżyta i jęczmienia, sporządzonych z roślin zbieranych w fazie kłoszenia, mlecznej lub mleczno- woskowej dojrzałości ziarna. W reprezentatywnych próbkach kiszonek oznaczono podstawowy skład chemiczny, zawartość skrobi, NDF, ADF i ADL oraz wskaźniki jakości kiszonek...
Oceniono tempo wzrostu, śmiertelność oraz wzrost i skład mineralny muszli ślimaków jadalnych Achatina fulica (tzw. ślimak olbrzymi, tygrysi) żywionych do woli, od wyklucia do ukończenia 24. tyg., życia trzema różnymi dietami. W skład diety A wchodziły wyłącznie komponenty wilgotne (marchew, jabłka, ogórek, sałata), diety B – produkty treściwe (płatki owsiane, mąka tortowa, mleko odtłuszczone w proszku),...
Doświadczenie przeprowadzono na 120 indyczkach typu ciężkiego BIG-6. Ptaki utrzymywano od 6. do 16. tygodnia życia przy stałym dostępie do paszy i wody. Grupa I stanowiła grupę kontrolną, otrzymującą standardową mieszankę. Ptakom grupy II podawano mieszankę paszową z dodatkiem mieszaniny syntetycznych przeciwutleniaczy (BHT, galusan propylu, etoksyquin, kwas cytrynowy). W pobranych próbkach krwi indyczek...
W badaniach analizowano możliwość zwiększenia przydatności żywieniowej nasion łubinu wąskolistnego (‘Wersal’, ‘Baron’, ‘Zeus’) w mieszankach dla tuczników poprzez uzupełnienie ich aminokwasami syntetycznymi. Przeprowadzono tucz na 24 wieprzkach od około 50 do około 100 kg masy ciała. Zwierzęta żywiono mieszankami, w których jako podstawowe źródło białka wykorzystano jedną z 3 odmian łubinu wąskolistnego,...
Określono wpływ żywienia krów w okresie okołoporodowym i wczesnej laktacji dawkami pełnoporcjowymi (TMR) z dodatkiem enzymów fibrolitycznych na pobranie paszy, wydajność i skład mleka oraz na poziom metabolitów we krwi i wskaźniki rozrodu. Doświadczenie przeprowadzono na 18 krowach rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czerwono-białej, przydzielonych do dwóch analogicznych grup (po 9 sztuk)...
Do obliczeń niepewności szacowania wartości energetycznej pasz wykorzystano prawo propagacji błędów Gaussa. Podano przykłady obliczeń niepewności szacowania EM pasz i mieszanek paszowych dla drobiu oraz mieszanki paszowej i koncentratu paszowego dla świń. Obliczanie niepewności metod badania składników odżywczych i niepewności EM prowadzono z prawdopodobieństwem 95% i wyrażano jako niepewność rozszerzoną...
Określano zależności między składem chemicznym mięśni a kruchością mięsa loszek w wieku od 90. do 168. dnia życia. Skład chemiczny mięśni zmieniano ograniczając świniom pobranie energii i białka (grupa P i Pad) lub samego białka (grupa B) do 118. dnia życia. Od 119. do 168. dnia życia zwierzęta grup P i B karmiono tak jak świnie grupy kontrolnej (K), a świnie grupy Pad do woli. Zwierzęta ubito w 118...
Określono wpływ dodatku suszonych wytłoków z jabłek, aronii czarnoowocowej, porzeczki czarnej i pomidorów do dawek pokarmowych dla świń na parametry tuczne i rzeźne oraz jakość mięsa. Dodatek suszonych wytłoków owocowych i warzywnych do mieszanek paszowych nie spowodował zróżnicowania we wzroście w poszczególnych grupach żywieniowych. Stwierdzono istotnie mniejsze pobranie paszy przez świnie z grupy...
Badania przeprowadzono na 48 loszkach w okresie wzrostu od 25 do 70 kg. Loszki żywiono mieszankami sporządzonymi ze zbóż i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (RSM; n=24) lub sojowej (SBM; n=24). Pasze były izoenergetyczne, zbilansowane pod względem najważniejszych aminokwasów (AA) egzogennych strawnych do końca jelita cienkiego, tj. lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. Świnie żywiono do woli lub...
W pracy określono wpływ dodatku do dawki pokarmowej żywych drożdży Saccharomyces cerevisiae i ich metabolitów na liczebność populacji orzęsków oraz aktywność ksylanolityczną i aktywność karboksymetylocelulazy (CMC-azy) w żwaczu kóz. Doświadczenie przeprowadzono w układzie kwadratu łacińskiego na 3 dorosłych kozach (3 x 3), zaopatrzonych w trwałe przetoki żwacza. Zwierzęta karmiono dawką składającą...
Oznaczono skład chemiczny krajowego suszonego wywaru z pszenicy (WDDGS) uzyskanego przy produkcji bioetanolu z ziarna pszenicy w jednej z polskich firm handlowych. Oceniany WDDGS zawierał trzykrotnie więcej białka ogólnego (33,8%), ale też wielokrotnie więcej włókna surowego (14,22%) w porównaniu z ziarnem pszenicy. Zawartość lizyny, metioniny, treoniny i fenyloalaniny w białku WDDGS była podobna...
Wheat (Triticum aestivum L.) plants exposed to water deficit during ripening show altered agronomic and grain quality characteristics. Drought causes yield losses and seasonal variation in quality creating difficulties in the marketing and processing of grain, so improving the genetic adaptation of wheat cultivars to drought stress is an important objective in breeding programs. Some genotypes have...
The influence of mycorrhiza with Hebeloma crustuliniforme on plant growth, leaf water potential, leaf gas exchange and chlorophyll content in 3 poplar varieties (P. petrowskyana, P. deltoides cv. Plantierens, P. balsamifera) were investigated. After 11 weeks of plant growth mycorrhizal structures (frequency of mycorrhiza - FF%, intensity of the mycorrhizal colonization - MC% were observed in plant...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.